Η ελληνική εκδοχή των δημιουργικών βιομηχανιών αναπτύσσεται μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα χώρο στις γειτονιές των πόλεων και συνεισφέρει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία και αγορά.

Eνα μικρό θαύμα τον καιρό της κρίσης

Δέκα χιλιόμετρα περίπου μακριά τους, στο πολύπαθο Κερατσίνι, τα μέλη μιας οικογένειας (2 γονείς και 6 παιδιά, από τα οποία τα 4 αγόρια και τα άλλα 2 κορίτσια) μέσα σε έναν χώρο 40 τετραγωνικών μέτρων – το καθιστικό του σπιτιού τους – κατάφεραν ένα μικρό θαύμα τον καιρό της γενικευμένης οικονομικής κρίσης. Οι δύο γονείς – ο Ηλίας Πολίτης και η Κατερίνα Κακουσίου – είναι τα πρόσωπα πίσω από το επιτυχημένο παράδειγμα της argalios (argalios.gr). Η Κατερίνα είναι η δημιουργός. Ολα περνούν από τα χέρια της: τα σχέδια, τα νήματα, η δουλειά στον αργαλειό, το ράψιμο στο χέρι, το ραφινάρισμα, οι τελικές λεπτομέρειες. Ο Ηλίας είναι το στήριγμά της, ο υπεύθυνος επικοινωνίας και προώθησης των προϊόντων. Ο Ηλίας έχει στήσει και το δίκτυο πωλήσεων: επιλεγμένα καταστήματα και πωλητήρια μουσείων. Ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε σε εκείνους και τους στήριξε τοποθετώντας τα προϊόντα τους στο πωλητήριο του Μουσείου Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στην Πλάκα ήταν ο Γιώργος Ξυλούρης. Εγώ γνώρισα τη δουλειά τους στο μικρό αθηναϊκό ΜΟΜΑ, το κατάστημα «Forget Me NωΤ» του Φίλιππου Χούρι στην Οδό Αδριανού. Οι δυο τους αποφάσισαν να στήσουν τους αργαλειούς στο καθιστικό τους εν μέσω της κρίσης. Την εποχή των Μνημονίων.

Από τις σημειώσεις μου εκείνης της εποχής ανασύρω ένα μικρό απόσπασμα: «Και αυτό για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και προοπτική την εξαμελή οικογένειά τους: ο μεγαλύτερος γιος είναι φοιτητής στο ΕΜΠ, ο μικρότερος στην Ε’ Δημοτικού. Η Κατερίνα είναι συντηρήτρια έργων τέχνης και ο Ηλίας μουσικός (αλλά και νυχτοφύλακας στο Μουσείο Μπενάκη). Σήμερα έχουν επικεντρωθεί στη δραστηριότητα με τα υφαντά τεχνήματα που δείχνει να πηγαίνει καλά – η ανταπόκριση κυρίως στις τάξεις των εγγράμματων επισκεπτών της Αθήνας ήταν ανέλπιστα καλή και επιτρέπει συγκρατημένα χαμόγελα στην οικογένεια». Μιλώντας πρόσφατα με τον Ηλία μού έλεγε για τις συνέπειες της πανδημίας κυρίως όσον αφορά τον εισαγόμενο τουρισμό, τον κύριο τροφοδότη του τζίρου τους. Ο ίδιος με τη βοήθεια των παιδιών που έχουν στο μεταξύ μεγαλώσει θα δημιουργήσει ένα e-shop για να ζεσταθεί το ενδιαφέρον από το εξωτερικό και να ξεκινήσει σιγά σιγά η κίνηση των παραγγελιών.

Στο τραπέζι οι επισκέψεις εµπειρίας

Επιπλέον, σκέφτεται να βάλει μπροστά και τις επισκέψεις εμπειρίας, ένα είδος πολύ εξειδικευμένου θεματικού τουρισμού που έχει πέραση στο εξωτερικό και φαίνεται ότι μπορεί να δουλέψει και στην Ελλάδα.

Τι είναι οι επισκέψεις εμπειρίας; Απλά πράγματα. Ενα ζευγάρι ή και μια ομάδα ή παρέα τουριστών έρχονται στο Κερατσίνι, στον χώρο του Ηλία και της Κατερίνας, συμμετέχουν εξ ολοκλήρου στην παραγωγή ενός προϊόντος (μαθαίνοντας όλα τα επιμέρους στάδια αλλά και ειδικές λεπτομέρειες), συζητούν και λύνουν απορίες, τρώνε μαζί τους φαγητά της οικογένειας… Και φεύγουν κατάφορτοι εμπειριών και με σακούλες ανά χείρας. Αν θέλουν κάτι περισσότερο, υπάρχουν και τα ψαράδικα της περιοχής για ένα ούζο ή τσίπουρο…

Αν κανείς έχει τον χρόνο και τη διάθεση να επισκεφθεί το site τους θα έχει τη δυνατότητα να δει τις κόρες τους να ποζάρουν με τις δημιουργίες της μητέρας τους αλλά και να διαβάσει τις δικές τους κουβέντες: «Οι ιδρυτές της Argalios Ηλίας και Κατερίνα ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους με όρεξη, μεράκι και αγάπη για την παράδοση. Δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο ελληνικό προϊόν βασιζόμενο στην παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού, με πολύ σύγχρονο πρόσωπο που ανταποκρίνεται σε ένα απαιτητικό κοινό.

Οι χειροποίητοι γυναικείοι φάκελοι – με τη φούντα στην άκρη – αποτελούν το τελικό προϊόν τους.

Η Κατερίνα έχει αναλάβει την παραγωγή των υφαντών μέχρι την τελική τους μορφή και ο Ηλίας την επικοινωνία και την προώθηση των τεχνημάτων της.

Η καθιέρωση των προϊόντων τους και η αναγνώριση της δουλειάς τους είναι η ανταμοιβή των κόπων τους.

Οι φάκελοι είναι κατασκευασμένοι από βαμβακερά νήματα και αποδίδουν ελληνικές παραδοσιακές τεχνικές υφαντικής με μια σύγχρονη ματιά».

Κείμενο: Κώστας Τσαούσης

Πηγή:t.ly/Tnb6