Μας μιλάνε για τον Argalios, τις χειροποίητες δημιουργίες υφασμένες στον αργαλειό του σήμερα.
Κείμενο: Παναγιώτης Λουκάς

Από την Wikipedia: «Ο αργαλειός είναι χειροκίνητη μηχανή ύφανσης, συνηθέστερη σε παλαιότερες εποχές. Χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα κατά την προβιομηχανική εποχή και αργότερα κυρίως στις αγροτικές περιοχές, στην οικιακή οικονομία των οποίων διαδραμάτισε βασικό ρόλο, καθώς αποτελούσε το κύριο μέσο ύφανσης και κλωστοϋφαντουργίας. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση ο κλασικός, ξύλινος, κινούμενος με μυϊκή ενέργεια αργαλειός αντικαταστάθηκε από το μηχανικό αργαλειό. Σήμερα έχει σχεδόν καταργηθεί, καθώς η διαδικασία της ύφανσης έχει μηχανοποιηθεί και στη θέση του αργαλειού χρησιμοποιείται η υφαντική μηχανή. Ο ξύλινος αργαλειός απαντάται σήμερα μόνο σε ελάχιστα σπίτια απομακρυσμένων περιοχών και σε μουσεία λαϊκής τέχνης». Ο Ηλίας Πολίτης και η Κατερίνα Κακουσίου είχαν την ιδέα το 2013 μέσα στο σαλόνι του σπιτιού τους. Δίχως πολλές προσδοκίες στην αρχή, είχαν την επιθυμία μας να γίνει ευρέως γνωστή η ελληνική ονομασία του εργαλείου της υφαντικής [αργαλειός]. Όπως αποδείχτηκε η επιλογή τους ήταν σωστή και αυτό το αποδεικνύουν οι συνεργασίες τους με τα πωλητήρια μουσείων (Μουσείο Λαϊκών οργάνων, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο ελληνικής λαϊκής τέχνης) καθώς και με μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους (Costa Navarino, Acrotel, Kinsterna, Levantes Villas). Για τον Argalios μιλήσαμε με τους Ηλία Πολίτη και Κατερίνα Κακουσίου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Ξεκινήσαμε το 2013 αυτή την επιχείρηση από το σαλόνι του σπιτιού μας χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, θέλοντας να αναβιώσουμε μια τέχνη που είχε παραμεριστεί λόγω της βιομηχανοποίησης.
Απευθυνόμαστε στον κάθε άνθρωπο που μπορεί να εκτιμήσει την αξία αυτής της δουλειάς και να αποκτήσει ένα χρηστικό αντικείμενο ιδιαίτερης αισθητικής.

Περισσότερα…

Πηγή: t.ly/RyKo